Köpa Bitcoin

Köpa bitcoin

Det har talats en hel del de senaste åren om e-valutan Bitcoin, men vad är egentligen Bitcoins och hur fungerar dem? Vad finns det för för- samt nackdelar med att investera i en elektronisk valuta och i vilka sammanhang kan man använda sig utav den?

Frågorna är många och svaren är desto längre. Här kommer vi därför att på ett så grundligt och enkelt sätt som möjligt bena ut ett par av dessa oklarheter.

Vad är Bitcoin och vad är dess syfte?

Bitcoin är idag världens största digitala valuta. En kryptovaluta som skapades i huvudsyfte för att möjliggöra transaktioner mellan användare, direkt till varandra. Detta är på så sätt en betallösning via internet som inte sker via en tredjepartsaktör, så som Swish, PayPal eller någon annan av dagens alla vanliga betalningsmetoder. Allt för att bitcoin inte förlitar sig på en central utgivare som exempelvis vår riksbank.

 

1.

Smidigt att komma igång!

IQ Option är en välkänd mäklare med brett utbud av marknader med fördelaktiga villkor och låg spread på trading.

2.

Användarvänlig plattform

CFD mäklare med en plattform som passar både nybörjare och mer avancerade investerare. Plus500 är en av de först som inkluderade trading av kryptovalutor.

4.

FÅ 10 USD att handla för!

5.

Utvecklad plattform!

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. Mellan 74 och 89 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

Hur köper man Bitcoin?

Trots att bitcoin uppmärksammas betydligt i finans- och investeringsvärlden vet många inte hur man köper kryptovalutan Bitcoin, att göra det är dock lika enkelt som att registrera sig på en mobilapp.

Först, registrera dig för en Bitcoin plånbok

Innan du köper Bitcoin måste du först ladda ner en Bitcoin plånbok från en webbplats som e-toro eller Coinbase, eller genom att använda en mobilapp som Bitcoin Wallet för Android eller Blockchain Bitcoin Wallet för iOS. Du kommer att behöva fylla i ett onlineformulär med grundläggande detaljer, som inte bör ta mer än två minuter. Nedan visas ett exempel på Coinbase-kontosidan för en Bitcoin plånbok på Coinbase.

Hur du köper bitcoin på coinbase.

Att använda vanliga pengar för att köpa Bitcoin

När du väl har en Bitcoin plånbok kan du använda en vanlig betalningsmetod som kreditkort, banköverföring (ACH) eller betalkort för att köpa Bitcoins på ett en handelsplattform för kryptovalutor. Du kan du också köpa bitcoin med swish, allt du behöver är BankID och Swish-appen. Bitcoins överförs sedan till din plånbok.

Tillgängligheten för ovanstående betalningsmetoder är beroende av det valda jurisdiktionsområdet och utbytet. Nedan visas en skärmdump av Bitcoin-gränssnittet som visar hur man köper och säljer Bitcoin samt Bitcoin Cash, Ethereum och Litecoin, som är andra populära virtuella valutor. Användaren klickar på fliken “Köp” för att köpa digital valuta och fliken “Sälj” för att sälja digital valuta. Du väljer vilken valuta du köper eller säljer och vilken betalningsmetod (ditt bankkonto eller kreditkort) du vill använda.

Kom ihåg att tradingplattformen och Bitcoin-plånboken inte är samma saker. Bitcoin börser liknar traditionella valutabörser. Börserna är digitala plattformar där Bitcoin byts mot fiat-valuta – till exempel Bitcoin (BTC) för amerikanska dollar (USD).

Medan börserna erbjuder hantering av dina kryptovalutor hos dem i form av depåer, är det inte deras primära verksamhet. Eftersom plånböcker måste vara säkra, uppmuntrar inte börser att lagra stora mängder Bitcoin eller under långa perioder hos dem. Därför är det lämpligt att överföra dina Bitcoins till en säker plånbok. Eftersom säkerhet måste vara din högsta prioritet när du väljer en Bitcoin plånbok, välj en med en multisignatur.

Att tänka på:

  • För att köpa Bitcoin måste du först registrera dig för en Bitcoin plånbok.
  • Traditionella betalningsmetoder som kreditkort, banköverföring (ACH) eller betalkort kommer hjälpa dig köpa Bitcoins på en Bitcoin börs med en Bitcoin plånbok som depå.
  • Bitcoin är väldigt prisvolatilt och förblir tills vidare en osäker vara när det gäller beskattning och legalitet, man bör ha detta i beaktning när man handlar med kryptovalutor.

En Bitcoin plånbok är för din privata nyckel, inte för att lagra Bitcoin.

Det vanliga antagandet att Bitcoins lagras i en plånbok är tekniskt felaktigt. Bitcoins lagras inte någonstans. Bitcoin balansen upprätthålls med hjälp av offentliga och privata “nycklar”. De är långa strängar av siffror och bokstäver länkade samman genom den matematiska krypteringsalgoritmen som används för att skapa dem.

Den offentliga nyckeln (som man kan likna vid ett internationellt bankkontonummer eller IBAN) fungerar som den adress som publiceras utåt, och till vilken andra kan skicka Bitcoins.

Den privata nyckeln bör vara hållas på ett säkert ställe och endast användas för att godkänna Bitcoin-överföringar. Således är det den “privata nyckeln” som förvaras i en Bitcoin plånbok. Vissa skyddsåtgärder man kan (och bör) ta för att skydda sin Bitcoin plånbok inkluderar att kryptera plånboken med ett starkt lösenord och välja “cold storage”alternativet; det vill säga lagra det offline. Coinbase erbjuder ett säkert “valv” där de erbjuder användare att lagra nycklar.

Som användare kan du använda dina Bitcoins och den privata nyckeln för att köpa en vara, betala för en tjänst eller skicka pengar till vänner eller familj. Dessa Bitcoins skickas till mottagarens ”adress” (bitcoin adress). Genom att sälja Bitcoins på börsen får du försäljningspriset i den lokala valutan, som du sedan kan ta ut till ditt bankkonto eller liknande.

Även om Bitcoin är homogent (detsamma överallt i världen), varierar priset mellan länder och till och med hos börser inom samma land, vilket ger upphov till arbitrage-möjligheter. Vid en tidpunkt 2017 handlades Bitcoin-priset i Sydkorea till 35% premium (högsta accepterade köpordern) och i Indien 20% till 25% . Efterfrågan och utbudsvillkoren skapar avvikelser i priset.

Antalet ställen där Bitcoins kan användas ökar snabbt och inkluderar några stora detaljhandelsaktörer såväl som många småföretag och detaljhandlare. Den ökade acceptansen av Bitcoin ökar dess fotavtryck på jorden och hjälper till att säkerställa ett officiellt erkännande som en legitim betalningsmetod som står sig i paritet till traditionella valutor. 2017 accepterade Japan Bitcoin som ett giltigt betalningsalternativ.

Bitcoins lagras inte i en plånbok. Snarare upprätthålls Bitcoin balanser med hjälp av offentliga och privata “nycklar”. Dessa är långa strängar av siffror och bokstäver länkade genom en krypteringsalgoritm.

Summering

Den förändrade lagstiftningen, ökande adoption- och acceptans samt investeringar i startups och produkter relaterade till Bitcoin, hjälper till att kontinuerligt öka förtroendet för Bitcoin. Bitcoin är dock fortfarande i sin linda vad gäller prisvolatilitet och en osäkerhet hur man ska förutse lagen  när det gäller beskattning och legalitet.